در این مطلب قصد داریم مقاله ای با عنوان نکات تاکتیکی تست زنی و تقویت مهارت تست زدن رو جهت بهره مندی و موفقیت روز افزون شما عزیزان قرار دهیم.
آشنایی با انواع تست
وقتی از دانشآموزان میپرسم که با انواع تست آشنایی دارید، پاسخ میدهند مگر تست هم انواع دارد؟ در بحث کنکور سراسری ما سه نوع تست داریم؛ تست آموزشی، تست تسلطی و مروری و تست سنجشی که در ادامه هر کدام را بررسی میکنیم:
- تست آموزشی: اکثر داوطلبان به غلط تصور میکنند که هدف از تست زدن صرفا سنجش مطالبی است که مطالعه کردهایم؛ در حالی که یکی از مهمترین اهداف تستزنی، تکمیل روند آموزش یک مطلب است. به عبارت دیگر شما لازم است بلافاصله بعد از مطالعه یک مبحث، برای آن تعدادی تست آموزشی بزنید. این کار باعث میشود که با زوایای مختلف آن موضوع از دید طراحان سوال آشنا شوید و اشکالات احتمالی خود را بیابید. دقت کنید که در این نوع تستزنی زمان را در نظر نمیگیریم و بعد از حل هر تست، بلافاصله پاسخ آن را چک میکنیم. اگر تستهای آموزشی را اشتباه حل کردید، هیچ اشکالی ندارد زیرا شما در حال یادگیری مطالب هستید نه سنجش خودتان.
- تست تسلطی و مروری: چند ساعت بعد از مطالعه یک موضوع، به تدریج روند فراموشی مطالب آغاز میشود؛ این موضوع به شدت به ضرر داوطلبان کنکور است و باید برای آن راهحلی داشته باشیم. بهترین روش برای جلوگیری از فراموشی مطالب، مرور کردن است. اگر برای مرور کردن مجددا کتاب یا جزوه را مطالعه کنید، ممکن است دچار سردرگمی شوید زیرا دقیقا نمیدانید که کدام مطلب را فراموش کردهاید. پس روش بهتر این است که از مطالب خوانده شده تست بزنید و به کمک تست قسمتهایی که فراموش کردهاید را مشخص کنید؛ توصیه میکنیم تا حد امکان برای تستها زمان در نظر بگیرید و بعد از تحلیل دقیق آنها، مباحثی که فراموش کردهاید را مطالعه کنید.
- تست سنجشی: هر دانشآموزی باید در زمانهای مختلفی روند مطالعاتی خود را بسنجد؛ بهترین ابزار برای این کار تست سنجشی است. برای زدن تست سنجشی، باید بین تست زدن و مطالعه کردن فاصله وجود داشته باشد، بهتر است برای این کار از پاسخبرگ آماده استفاده کنید، همچنین حتما باید زمان استاندارد هر تست را رعایت کنید.
برای چه درسهایی تست بزنیم؟
برای تکمیل فرآیند آموزشی و نیز سنجش مطالب، لازم است برای همه درسها تست بزنید؛ البته برای درسهای عمومی کمی قضیه فرق میکند. با این وجود ماهیت برخی از درسها به گونهای است که به حل تست بیشتری نیاز دارند. برای مثال درسهای ریاضی و فیزیک را در نظر بگیرید، اگر دانشآموزی بارها و بارها کتاب درسی و جزوه معلم را مطالعه کند و ساعتها فیلم آموزشی ببیند؛ اما برای این درسها به تعداد کافی تست نزند، بعدها در امتحانات مختلف نمیتواند به هیچ سوالی از این درسها پاسخ دهد.
به همین دلیل توصیه میکنیم دو سوم از زمان مطالعه درسهای ریاضی و فیزیک را به حل تست و تمرین اختصاص دهید. داوطلبان ضعیف یا متوسط یا کسانی که مطالعه این درسها را به تازگی آغاز کردهاند، باید از تستهای سطح بندی شده استفاده کنند؛ یعنی سطح هر تست (آسان، متوسط، سخت) مشخص باشد و داوطلب از سوالات آسان شروع کند و به تدریج به سمت سوالات دشوارتر برود.
آیا برای درسهای عمومی تست بزنیم؟
با توجه به حذف درسهای عمومی از دفترچه کنکور سراسری، از این به بعد فقط نمره امتحانات نهایی برای این درسها اهمیت دارد، به همین دلیل این سوال برای دانشآموزان مطرح میشود که آیا برای درسهای عمومی تست بزنیم؟
اصولا نحوه سنجش هر درس به هر صورتی که باشد، دانشآموزان باید به همان شیوه آن را مطالعه کنند. در نتیجه توصیه میکنیم بعد از مطالعه درسهای عمومی حتما برای هر درس سوالات تشریحی کار کنید تا با انواع سوالات امتحانی آشنا شوید. میتوانید از نمونه سوالات امتحانات سالهای گذشته استفاده کنید؛ اما تعداد منابعی که سوال تشریحی دارند به اندازه منابعی نیست که سوال تستی دارند. به همین دلیل و نیز برای تکمیل روند آموزشی، تسلط روی مطالب و سنجش خودتان، میتوانید همچنان برای این درسها از سوالات تستی هم استفاده کنید.
بررسی چند تکنیک کاربردی برای تستزنی
اکثر داوطلبان تصور میکنند که اگر درسی را خوب مطالعه کرده باشند، میتوانند به آسانی از پس حل کردن تستهای آن برآیند. این یک تصور اشتباه است؛ زیرا:
تستزنی یک مهارت است و برای کسب هر مهارتی، باید بارها آن را تکرار کنید. پس تسلط داشتن روی مطالب برای تست زدن لازم هست اما کافی نیست.
شاید بارها در مورد انواع روشهای دور زدن تستها، راهحلهای کوتاه و تستزنی آسان و… شنیده باشید؛ اکثر این صحبتها هیچ پایه و اساس علمی ندارند و بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند. البته چند تکنیک مفید و کاربردی برای حل تست وجود دارد که به کمک آنها میتوانید زمان را مدیریت کنید و نتیجه بهتری بگیرید. این تکنیکها عبارتند از:
- تکنیک هدف گذاری: برخی از داوطلبان تصور میکنند که باید به همه سوالات هر درس پاسخ دهند؛ به همین دلیل زمانی که پشت سر هم چند سوال را بیپاسخ میگذارند دچار استرس میشوند و چه بسا نتیجه آزمون تحت تاثیر این موضوع قرار میگیرد. توصیه میکنیم با توجه به تواناییهای خودتان، از قبل تعیین کنید که برای هر درس میخواهید به چند سوال از ده سوال پاسخ دهید. برای مثال کسی که وضعیت متوسطی در درس فیزیک دارد، میداند که میتواند به چهار یا پنج سوال از ده سوال پاسخ دهد؛ پس اگر نصف سوالات را هم بلد نباشد دچار اضطراب نمیشود.
- تکنیک زمانهای نقصانی: فرض کنید که برای پاسخ دادن به سوالات یک درس 20 دقیقه زمان دارید، بهتر است درصدی از این زمان را ذخیره کنید؛ برای مثال پنج دقیقه از این زمان را ذخیره کرده و برای حل کردن سوالات 15 دقیقه را در نظر بگیرید.
- تکنیک ضربدر و منها: در این 15 دقیقه از سوال اول شروع کنید؛ سپس پشت سوالاتی که نیاز به صرف زمان بیشتری دارند وحس میکنید باید بیشتر روی آنها فکر کنید و یا راهحل آنها طولانی است، علامت ضربدر بزنید. اگر فکر میکنید نمیتوانید به برخی سوالات پاسخ دهید و میخواهید آنها را حذف کنید، پشت این سوالات علامت منها بگذارید.
- استراتژی بازگشت: بعد از پایان 15 دقیقه، از آن پنج دقیقهای که ذخیره کرده بودید استفاده کنید و چند سوال که با علامت ضربدر نشانهگذاری کرده بودید را انتخاب کرده و پاسخ دهید.
روش صحیح تست زدن در خانه
تمامی نکات مهم تست زنی که به منظور کنترل و مدیریت زمان گفته شد از جمله تکنیکهای هدف گذاری، ضربدر و منها، استراتژی برگشت و…در منزل و در طول چند ماهی که مطالعه میکنید باید مورد توجه قرار گیرند تا در آزمون نهایی بتوانید بدون فکر کردن، آنها را پیادهسازی کنید. به عبارت دیگر باید این تکنیکها جزء روند تست زنی شما و به یک عادت تبدیل شدهباشند.
یکی دیگر از تکنیکهایی که مخصوص تست زدن در منزل است تکنیک تست زنی با دو خودکار است. در این روش سوالهایی را که در مدت زمان استاندارد به آنها پاسخ دادهاید با رنگ آبی مشخص میکنید و سوالهایی که خارج از تایم جواب دادهاید را با خودکار قرمز علامتگذاری میکنید. به این صورت یه آسانی میتوانید زمانتان را تحلیل کنید و آن را مدیریت کنید.
تحلیل تست از خود تستزنی هم مهمتر است!
دو اشتباه رایج داوطلبان در مورد تحلیل آزمون این است که اولا تصور میکنند همین که تعداد سوالات غلط و صحیح را مشخص کنند و برای هر درس درصد بگیرند، تحلیل آزمون انجام دادهاند. دوما بعد از حل تستها به ندرت پاسخهای غلط را بررسی میکنند و علت غلط زدن یا نزدن هر تست را مشخص نمیکنند. یادتان باشد که شما یک زمانی را صرف تست زدن کردهاید و زمان بیشتری را هم به مطالعه مطالب اختصاص دادهاید؛ اما اگر آزمون خود را به دقت تحلیل نکنید، تمام زحمات شما در مراحل قبلی به باد میرود.
بلافاصله بعد از هر آزمون، تحلیل آن را شروع کنید و علاوه بر مشخص کردن تعداد سوالات غلط، صحیح و نزده، پاسخ تشریحی هر سوال و علت غلط زدن یا پاسخ ندادن به هر سوال را هم بررسی کنید.
یکی از اهداف مهم تستزنی این است که نقاط قوت و ضعف خود را بیابید؛ این نقاط قوت و ضعف میتوانند مربوط به کیفیت درس خواندن شما باشند یا فرآیند آزمون دادن شما.
افزایش سرعت تست زنی
برای افزایش سرعت تست زنی باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- مهمترین نکته برای افزایش سرعت تست زنی این است که شما در طول مطالعه، تستهای بسیار زیاد و متنوعی را حل کنید تا بتوانید به سرعت آنها را طبقهبندی کنید و از آسان به سخت پاسخ دهید.
- شما باید قبل از آزمون نهایی آنقدر تمرین و تست زنی کرده باشید که با یک نگاه به سوال متوجه شوید که مدت زمان لازم برای پاسخگویی به آن چقدر است و درصورتی که زمان را به درستی مدیریت کنید آیا میتوانید برای پاسخگویی به آن وقت صرف کنید یا خیر. به عبارتی باید تیپ هر سوال را به درستی تشخیص دهید تا بتوانید ا ز جواب دادن به سوالات سخت و زمانبر خودداری کنید.
- با استفاد از تکنیکهای پیشرفتهی تست زنی که پیشتر به آنها اشاره شد، میتوانید زمان خود را بهتر مدیریت کنید و به روند تست زنی خود سرعت بیشتری ببخشید.
- و در آخر سعی کنید با تمرکز و روحیه بالا سر جلسه آزمون حاضر شوید تا به راحتی و بدون استرس به سوالات پاسخ دهید.
چند وسیله جالب که هنگام تستزنی به دردتان میخورند
اگر قبل از تست زدن وسایل مورد نیازتان را تهیه کنید، هم تستزنی برایتان راحتتر میشود و هم میتوانید بخشی از زمانتان را ذخیره کنید؛ زیرا همان طور که میدانید مدیریت زمان سر جلسه آزمون یا کنکور بسیار اهمیت دارد. در ادامه میخواهیم شما را با چند وسیله کاربردی و جالب آشنا کنیم که به کمک آنها میتوانید حرفهای و آسان آزمون دهید.
پاسخ برگ آماده
اگر در منزل از خود آزمون میگیرید، بهتر است شرایط آزمون را برای خودتان بازسازی کنید و پاسخبرگ آماده این امکان را برای شما فراهم میکند. استفاده از این پاسخبرگها اولا به کار شما نظم میدهد و دوما به کمک آن به مرور تکنیکها و مهارتهای تستزنی را تمرین میکنید. به علاوه از آنجایی که این پاسخبرگها اکثرا به صورت یک دفتر هستند، این امکان را برای شما فراهم میکنند که تاریخچه کاملی از تستها و آزمونهایتان داشته باشید.
مداد آزمون TICK MAG گاج
یکی از چالشهای داوطلبان سر جلسه کنکور یا آزمونها، پر کردن گزینههای پاسخنامه است.
شاید تصور کنید این کار زمانی از شما نمیگیرد؛ در حالی که محاسبات نشان میدهد که هر داوطلب چند دقیقه از زمانش را صرف پر کردن خانههای پاسخبرگ میکند و اگر بتوانید این چند دقیقه را ذخیره کنید، میتوانید در آن زمان، چند سوال بیشتر حل کنید. به علاوه استفاده از مداد نوکی یا مدادهای معمولی که نوک تیزی دارند، باعث سوراخ شدن پاسخنامه میشوند. مداد آزمون از آنجایی که مغز پهنی دارد، همه این مشکلات را حل میکند و باعث افزایش سرعت تستزنی شما میشود. به علاوه در انتهای این مداد یک پاککن قرار دارد که همیشه در حین آزمون دادن در دسترس شما است.
از مداد آزمون TICK MAG گاج، علاوه بر آزمون دادن میتوانید در طراحی و خوشنویسی هم استفاده کنید.
تستزنی فرآیند بسیار مهمی است زیرا داوطلبان نتیجه روزها و ماهها مطالعه را در یک آزمون تستی به نمایش میگذارند؛ پس لازم است با نکات تست زنی آشنا شوند و این اصول را بارها تمرین کنند. به علاوه اگر داوطلب در حین تست زدن از برخی محصولات مانند مداد آزمون و پاسخبرگ آماده استفاده کند، فرآیند تست زدن برای او راحتتر شده و سرعت عملش افزایش مییابد.
سخن آخر
تستزنی فرآیند بسیار مهمی است زیرا داوطلبان نتیجه روزها و ماهها مطالعه را در یک آزمون تستی به نمایش میگذارند؛ پس لازم است با نکات تست زنی آشنا شوند و این اصول را بارها تمرین کنند. به علاوه اگر داوطلب در حین تست زدن از برخی محصولات مانند مداد آزمون و پاسخبرگ آماده استفاده کند، فرآیند تست زدن برای او راحتتر شده و سرعت عملش افزایش مییابد.
دیدگاهتان را بنویسید